RED JONAPRINC

Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika - antocjanów.

Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. W porównaniu ze standardowymi odmianami z grupy Jonagoldów zbiór jest bardzo wczesny, przypada w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że wczesne wybarwienie może kusić do zbyt wczesnego zbioru, które niekorzystnie wpływa na wyśmienity smak i na późniejsze przechowywanie owocu. Ważną zaletą jest też możliwość jednoetapowego zbioru owocu. Jędrność podczas zbioru ok. 8,5 kg/cm².

Owoce ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. Ze względu na doskonałe właściwosci przechowalnicze i wyjątkową trwałość w obrocie handlowym, jest wprost idealną odmianą eksportową.