IDARED
Posiada owoce o średniej wielkości, o masie ok 140 g, kształtu kulistego, lekko spłaszczone przy szypułce i kielichu, dość ciężkie. Skórka owocu jest mocna, gruba i błyszcząca, o jasnożółtym zabarwieniu z zielonkawym odcieniem. Rumieniec jest od jasnoczerownego po karminowy, rozmyty, z nielicznymi paskami i smużkami. Miąższ w owocu jest biały, z lekkim odcieniem kremowym, drobnoziarnisty, soczysty, jędrny o lekko kwaskowatym smaku, smaczny jeśli był zebrany w prawidłowym okresie i dobrze przechowywany.
Owoce odmiany Idared zbierane w połowie października osiągają dojrzałość konsumpcyjną w styczniu, a przechowują się dobrze aż do wiosny. Przechowywane w chłodni z w warunkach kontrolowanej atmosfery zachowują dobrą jakość nawet przez rok.
MUTSU
Bardzo duży, kulisty lub kulistostożkowaty, z delikatnym żebrowaniem przy kielichu, które może przechodzić na owoc, skórka gładka zielona, czasami z delikatnym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Miąższ kremowy z zielonkawym odcieniem Dojrzałość zbiorcza: połowa października.
JONAGORED
Jabłka duże lub bardzo duże, o szeroko-stożkowatym kształcie. Skórka jest średniej grubości, gładka i tłustawa. Prawie w całości pokryta jest ciemnoczerwonym (aż do ciemno-karminowo-brązowego) rumieńcem z wyraźnymi ciemniejszymi paskami. Miąższ jest kremowy, średnio zwięzły i drobnoziarnisty. Owoce są soczyste, kruche, bardzo delikatne i słodko-kwaskowate. Nadają się do jedzenia na surowo, jak również na domowe przetwory, np. marmolady czy kompoty. Czas ich przechowywania w warunkach chłodniczych wynosi ok. 4 miesięcy.
DECOSTA
Owoc jest duży lub bardzo duży, stożkowato-kulisty, lekko żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonkawożółta z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest żółty, gruboziarnisty, ścisły o bardzo korzystnym stosunku kwasów do cukrów, aromatyczny. Walory smakowe oceniane są bardzo wysoko. zasadnicza barwa żółtozielona, rumieniec ciemnoczerwony, często lekko brązowy i lekko paskowany lub z chimerami.
RUBINSTAR
Owoc jest duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca, prawie w całości pokryta jednolitym, czerwonokarminowym rumieńcem.
GALA
Owoce Gali są stożkowate lub stożkowatoowalne. Przy kielichu da się zauważyć żebrowania. Jabłka dobrze wykolorowane, pokryte marmurkowo-pomarańczowym, pomarańczowo-czerwonym, jaskrawym rumieńcem, skórka jest gładka. Owoce mają jedną widoczną wadę, jest nią skłonność do pękania przy szypułce, dzieje się tak, kiedy dojrzałe owoce wiszą zbyt długo na drzewach, bądź w czasie obfitych deszczy. Takie owoce nie nadają się do przechowywania. Gala jest gotowa do zbioru w 2 lub 3 dekadzie września. Owoce nieuszkodzone dobrze przechowują się w chłodni zwykłej i chłodni z kontrolowaną atmosferą.
SZAMPION
Duże lub średniej wielkości kulisto-stożkowate. Lekko żebrowane przy kielichu, dość wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Skórka gładka zielonkawożółta pokryta w ponad połowie rozmyto-paskowanym rumieńcem o koralowo-czerwonym zabarwieniu. Przetchlinki są liczne, małe i jasnoszare. Miąższ soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, aromatyczny i powszechnie oceniany jako bardzo smaczny.
W warunkach polskich dojrzałość zbiorczą osiąga w II dekadzie września, a dojrzałość konsumpcyjną już na początku października. Jak na odmianę jesienną przechowuje się bardzo dobrze, w zwykłej chłodni można ja przechować do końca lutego, a w chłodni z atmosferą kontrolowaną do lipca.
JONAGOLD
Duże lub bardzo duże, stożkowato-kuliste, czasem nieregularne, przy kielichu lekko żebrowane. Skórka gładka, zielonkawożółta, średniej grubości, rzadko ordzawiona. Zagłębienie szypułkowe głębokie i szerokie, czasem intensywnie zielone. Szypułka dość długa (3–4 cm), ułatwiająca zbiór. Rumieniec rozmyto paskowany, barwy ciemnoczerwonej występuje przy sprzyjających warunkach pogodowych na ⅛ owoców, zwykle dobrze oświetlonych. Przetchlinki są wyraźne, rzadko rozsiane na owocu, dość duże i jasnoszare. Miąższ jest żółty gruboziarnisty, ścisły, soczysty, o bardzo korzystnym stosunku cukrów do kwasów, aromatyczny. Walory smakowe oceniane są wysoko.
W warunkach polskich dojrzałość zbiorczą osiąga pod koniec września lub na początku października, a dojrzałość konsumpcyjną w grudniu. Zaleca się zbierać owoce 2-, 3-krotnie w miarę dojrzewania. Terminu zbioru nie powinno się wyznaczać na podstawie wielkości owoców i intensywności wybarwienia, gdyż to często prowadzi do zbyt późnego zbioru. Opóźnienie zbioru pogarsza wyraźnie ich zdolność przechowalniczą. W przechowalni owoce przechowuje się około 3 miesiące, w chłodni zwykłej do marca, w chłodni z kontrolowana atmosferą do czerwca. Przy zastosowaniu 1MCP i chłodni KA można je przechować przez rok.
RED JONAPRINC
Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika – antocjanów.
Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. W porównaniu ze standardowymi odmianami z grupy Jonagoldów zbiór jest bardzo wczesny, przypada w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że wczesne wybarwienie może kusić do zbyt wczesnego zbioru, które niekorzystnie wpływa na wyśmienity smak i na późniejsze przechowywanie owocu. Ważną zaletą jest też możliwość jednoetapowego zbioru owocu. Jędrność podczas zbioru ok. 8,5 kg/cm².
Owoce ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. Ze względu na doskonałe właściwosci przechowalnicze i wyjątkową trwałość w obrocie handlowym, jest wprost idealną odmianą eksportową.
ELISA
Owoc średniej wielkości, kulistostożkowaty, wyrównany, lekko zwężający się w stronę kielicha. Skórka gładka, sucha, zielonożółta, pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, intensywnym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki duże, bardzo wyraźne. Szypułka cienka i długa. Zagłębienie szypułkowe średniej głębokości i szerokości, ordzawione. Zagłębienie kielichowe średnio szerokie, płytkie lub średnio głębokie, czasem także z lekkim ordzawieniem. Kielich zamknięty lub częściowo otwarty, dość duży. Działki kielicha długie Miąższ kremowobiały, twardy, ścisły, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny. Komory nasienne zamknięte. Dojrzałość zbiorcza: od końca września do połowy października.
GOLDEN
Najczęściej są średniej, wyrównanej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym, z lekkim żebrowaniem na powierzchni bocznej. Skórka lekko błyszcząca, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym, rozmytym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Przetchlinki są duże, zielonkawobrązowe. Skórka jest bardzo podatna na ordzawianie powodowane zarówno niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, jak i niektórymi środkami ochrony roślin (fungicydy miedziowe i siarkowe). Miąższ soczysty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny i powszechnie oceniany jako bardzo smaczny. Dojrzewa od połowy października.
GLOSTER
Owoc duży, stożkowaty, lekko żebrowany, skórka zielonkawo-żółta. Miąższ biało-zielonkawy, ścisły, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Odmiana deserowa. Jabłko jest średnie do dużych, wysoko i nie regularnie, lekko kantowato zbudowane, skórka jest zielona prawie cała pokryta ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem.
Ma stożkowaty kształt, intensywnie czerwony kolor i jest chrupkie. Ma słodko-kwaśny smak i mocny aromat. Jego miąższ nie czernieje, dzięki czemu wyśmienicie nadaje się do spożywania jako świeża przekąska. Gloster dostępny jest od listopada do lipca.
ALWA
Średniej wielkości, nawet przy silnym owocowaniu. Kształt kulisty, lekko spłaszczony, wyrównany, przy kielichu wyraźne żebrowanie. Skórka gładka, błyszcząca, prawie całkowicie pokryta karminowoczerwonym rumieńcem, z wyraźnymi, charakterystycznymi dla odmiany dużymi, żółtymi przetchlinkami. Miąż kremowobiały, twardy i ścisły, soczysty, aromatyczny, winno-słodki, smaczny.
Kontakt
Piwonin,
Sobienie Jeziory, 08-443
info@wilgafruit.pl
+48 500 008 370